De aftrap voor deze site

De aftrap voor deze site

Voor zover dat bij U, lezer, bestaat eerst maar even een misverstand uit de wereld helpen:
Er wordt niets vernietigd maar

Een destructie bedrijf is – simpel gezegd – een bedrijf, dat kadavers en dergelijke onschadelijk maakt en omzet in nuttige producten. Vandaag de dag zijn dat vaste en vloeibare (bio)brandstoffen voor onder andere energiecentrales.

We hebben in Nederland tegenwoordig nog maar één destructiebedrijf. Maar dat is niet altijd zo geweest. Rond de Tweede Wereldoorlog was er so-wie-so één in  bijvoorbeeld Winterswijk, Purmerend, Burgum, Midwoud, Schagen, Hansweert, Son en Dordrecht. Daarnaast hadden ook de nodige slachthuizen hun eigen destructie-apparatuur voor het onschadelijk maken en verwerken van hun eigen slachtafval.

Die bedrijven en bedrijfjes hadden met elkaar een rijke geschiedenis, waarvan het de bedoeling is, dat op deze site met artikeltjes en plaatjes de revue laten passeren. Het zal alleen niet altijd in chronologische- of bedrijfs volgorde gebeuren.

Posting 1 van 26 mrt 2015 op destructie in Nederland eig. foto 2014 70 0151
Eigen foto Anne-Marie Oudejans

Advertenties

2 gedachtes over “De aftrap voor deze site

    1. Dat klopt helemaal, Dirk. dat is het spraakgebruik geworden. Ooit is kennelijk de grote buurgemeente met de eer gaan strijken en kreeg Sumar de rest. Maar – tussen twee haakjes – is Sumar met een van de laatste gemeentelijke herindelingen inmiddels geen buitendorp van Burgum geworden?
      Hetzelfde is overigens gebeurd bij het overslagstation in Overijssel. De vestigingsplaats aldaar staat bekend onder de naam Nijverdal maar het overslagstation stond eigenlijk in het veel kleinere Haarle

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s